Momenteel is mijn portfolio (nog)
niet mobiel beschikbaar. Bekijk
mijn portfolio via desktop.
Kwetsbaarheid tonen; we willen het niet, we durven het niet en we doen het niet. Schaamte en angst houden ons in het gareel om niet te durven toegeven aan dat was ons kwetsbaar maakt. En dat tegen beter weten in. Want plots wordt het allemaal te veel; plots val je in het oneindige..
In ‘Terug naar Toen’ wordt er in 18 handgeschilderde prenten een metaforisch verhaal verteld over een reis van kwetsbaarheid, angst, confrontatie, acceptatie en omarming.
In een persoonlijke visuele reis heb ik, als maker, eerst mijzelf moeten confronteren met mijn eigen kwetsbaarheid, in mijn geval betreft dit mijn perfectionisme. In dit project durfde ik voor het eerst middels diverse visuele experimenten mijzelf een pijnlijke spiegel voor te houden; een jarenlang verzwegen jeugdtrauma met als gevolg steeds terugkomende mentale problemen is iets wat ik nooit onder ogen heb durven komen. Ik verstopte het; bang om het weer te moeten ervaren; bang voor wat anderen wel niet van mij zouden denken. Maar nu was ik het voor eens en voor altijd zat om in die angst te leven: ik durf. Door enkel gebruik te maken van analoge materialen leerde ik in een dubbele laag mijn perfectionisme om te zetten in een kwaliteit. Op een verhalende manier ben ik op zoek gegaan naar mijn eigen stijl binnen dit analoge vlak.
Op zoek naar antwoorden ontstond de prentenserie ‘Terug naar Toen’. Ik deelde met 9 personen mijn verhaal en doorbrak daarmee mijn eigen taboe. Mijn gemaakte prentenserie werd een middel om anderen ook hun kwetsbaarheid onder ogen te laten komen. Geïnspireerd door mijn verhaal en de serie van 18 prenten durfden zij hun verhaal te vertellen. Samen doorbraken wij op ieder onze eigen wijze ons eigen innerlijke taboe en nu durven wij dit stukje kwetsbaarheid door te geven aan de wereld. In de vorm van een boekje als 'bijlage van kwetsbaarheid' vindt je verschillende fragmenten van de 9 personen, samen vertellen zij het verhaal 'Terug naar Toen'; uit kwetsbaarheid geboren.
Ieder verhaal is uniek, en ieder verhaal mag verteld worden.
Bekijk de video hieronder voor een complete overview van mijn afstudeerproject
Met mijn project heb ik daadwerkelijk mijn eigen verhaal kunnen afsluiten, tegelijk heb ik bij anderen een verhaal weten te openen. Ik ben mega trots op dat wat ik met mijn project teweeg heb gebracht.
Vereerd was ik dan ook met de nominatie voor 'De Vaan'. Een prijs uitgereikt aan het beste afstudeerproject van de opleiding Communication & Multimedia Design. De jury schreef over mijn project het volgende:
Ruben laat een erg persoonlijk project zien, dat zijn wortels vindt in zijn eigen perfectionisme. Door zijn 'prachtige illustraties' en 'ver uitgewerkte project' is zijn nominatie voor de juryleden geen verrassing. Rubens werk werd daarnaast veel genomineerd door docenten van het CMD-team wat duidelijk mag maken dat het een impact heeft weten te maken.
Ruben laat in zijn project 'zijn kwetsbaarheid zien' en neemt je mee in zijn metaforisch verhaal om zo te laten nadenken over je eigen kwetsbaarheid. Door gedurende het project 'nagenoeg geen computer aan te raken en veelal analoog te werken' heeft Ruben zijn eigen verhaal weten vorm te geven in een verhalende illustratie bundel. De jury vindt het vooral sterk dat Ruben met zijn eindwerk naar buiten is getreden om het voor te leggen aan de samenleving. Zijn project vond de jury 'kunstzinnig' en 'eigenzinnig' en 'veel lef uitstralen'.